Gülsüm Ançel Kimdir?

by Canemm on 26 Mayıs 2011 Perşembe


Sınav yönetmeliğinde yer almaması ve sınav kılavuzundan da çıkarılmış olmasına rağmen laikçi sınav görevlileri başörtülüleri sınava almak istemediler. Üniversitede okumak isteyen 1 milyon 692 bin 345 adayın katıldığı YGS’de başörtülü öğrencilerin sınavı bu tür keyfi uygulamalar yüzünden zehir oldu. ÖSYM’nin ise, YÖK’ün “başörtülüler sınava girebilir” açıklamasına rağmen keyfi ve zorba yasakta ısrar eden görevliler hakkında inceleme başlattığı bildirildi.


Sabah saat 10.00'da başlayan sınava Ankara Batıkent Lisesi’nde girecek olan bazı başörtülü öğrenciler, sınav görevlilerinin “başörtülerini çıkartmaları” yönündeki uyarıları ile karşılaştılar. Görevlilerin keyfi yasağı karşısında neye uğradıklarını şaşıran öğrenciler daha sınava başlamadan büyük bir moral bozukluğu yaşadılar. Baskılar karşısında bazı öğrenciler başlarını açarak sınava girerken, bazıları da kararlı bir tavır sergileyerek sınava başörtüsü ile girmek istediklerini dile getirdiler. Görevlilerin  “ya başınızı açın ya da YGS sınavınız geçersiz sayılır” şeklindeki tehditlerine rağmen bazı öğrenciler başlarını açmadan sınava girdiler. Görevliler ise başlarını açmamakta ısrar edenler için tutanak tuttular.


Başını açmamakta direnen başörtülü öğrencilerden Merve Sağlam yaşananları Yeni Akit’e anlattı. Sağlam şunları kaydetti: “Sabah erkenden geldik, kapıda bize özel güvenlik görevlileri, ‘talimat var, başınızı açıp gireceksiniz’ dediler. Biz de, kendilerine yasağın olmadığını, belge göstermelerini söyledik ancak hiçbir belge gösteremediler. Bizi önce en dış kapıya kadar çıkardılar. Sınav saati yaklaşmasına rağmen örtümüzü açmamakta kararlı davranınca almak zorunda kaldılar ancak, ‘alıyoruz ancak sınav kurallarına aykırı davrandığınız için sınavınız zaten iptal olacak’ diye psikolojik baskı yaptılar. ÖSYM sorumlusu ile görüşmek istedik, izin vermediler. Sınav başladığında da salondaki sınav görevlisi yanım gelip ‘başını aç’ dedi. Ben, hiçbir şekilde açmayacağımı, yapacağı yasal uygulama ne ise yapmasını söyledim. Bir yıl sınava hazırlanmıştım. Dershaneye de gitmiştim. Bu baskı yüzünden doğrusu sınava tam yoğunlaşamadım.”


Sınavın ardından yaşananlarla ilgili Batıkent Lisesi’nde görevli sınav sorumluları ile görüşmek istedik. Özel güvenlik görevlileri okul binasına girmemize izin vermezken, “Binada yetkili kimse kalmadı” iddiasında bulundular.


Bir süre sonra binadan, adının Yard. Doç. Dr. Gülsüm Ançel olduğunu öğrendiğimiz ÖSYM Görevlisi çıktı. Ançel, “Neden başörtülü öğrencileri almadınız, yaptığınızın yasal dayanağı nedir?” şeklindeki sorularımıza cevap vermeden yanındaki polisler eşliğinde hızla binayı terk etti. Ançel, ardından kendisini almaya gelen eşinin arabasına binerek okuldan ayrıldı. Ançel’in, Ankara Üniversitesi Hemşirelik Anabilim Dalı Öğretim Üyesi olduğu ortaya çıktı. Ançel’in, özgeçmişinde erişkin psikiyatri, empatik iletişim ve kadın sorunları alanında uzman olduğu belirtiliyor.


habervaktim


Etiketler:Ankara Üniversitesi Hemşirelik Anabilim Dalı, Batıkent Lisesi, Yard. Doç. Dr. Gülsüm Ançel


 

Blog, Updated at: 11:54

0 yorum:

Yorum Gönder